Brak produktów
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt lojalnościowy które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,10 zł.
brutto
7,90 zł brutto
Kurkuma mielona to przyprawa z rodziny imbirowatych. Charakteryzuje się specyficzną żółto-pomarańczową barwą, która nadaje potrawom gorzko-pikantnego smaku. Liczne, bo ponad pięciotysięczne publikacje, poświęcone kurkuminie i barwnikom w niej zawartych dowodzą, że kurkuma ma znaczący wpływ na szereg mechanizmów zachodzących w organizmie człowieka.
Zasadniczą kwestią w suplementacji kurkumy mielonej jest systematyczność jej spożywania. Wystarczy zaledwie 1/8 do 1/4 łyżeczki dziennie aby wykorzystać jej niesamowity potencjał. Jak się okazuje jej przyswajalność stanowczo zwiększa piperyna - związek odpowiedzialny za ostry smak i zapach pieprzu czarnego. Piperyna jest silnym inhibitorem, który sprawia, że do naszej krwi przedostaje się jeszcze więcej (aż 2000%) drogocennych substancji leczniczych kurkumy. Nawet najmniejsze ilości pieprzu spożyte wraz z kurkumą (od 1/20 do 1/4 łyżeczki) spowodować mogą drastyczną różnicę w przyswajalności składników kurkumy.
Sugerowane dzienne spożycie kurkumy to 1/4 łyżeczki dziennie. Kurkuma może być używana do większości potraw szczególnie bogatych w tłuszcze. Najlepiej jest dodawać ją do zup, pieczeni, koktajli, kanapek, sałatek, dań z makaronem lub ryżem. Aby zwiększyć przyswajalność cennych składników kurkumy, warto jest dodać do tej samej potrawy szczypty pieprzu.
Aby zwiększyć wchłanialność kurkumy należy spożywać piperynę. Kurkuma jest przyprawą, która jest słabo wchłanialna przez organizm. Warto jednak stosować ją w codziennej diecie, aby wspomóc proces trawienny i poczuć się lepiej (zawiera w sobie witaminę E i K). Kurkuma mielona jest również niskokaloryczna. 100 g proszku kurkumy dostarcza organizmowi 390 kcal.
Indie
100% mielona kurkuma.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenów, orzechów ziemnych i innych orzechów, sezamu, soi oraz mleka, ze względu na konfekcjonowanie w placówce gdzie pakowane są produkty zawierające wspomniane alergeny.