Skóra twarzy wymaga od nas codziennej pielęgnacji, ale często kosmetyki, których używamy nie dają pożądanych efektów. Zamiast nieustannie wcierać je w twarz - możemy po prostu zmienić dietę. Poprzez właściwe odżywianie i nawadnianie możemy poprawić jej kondycję i cieszyć się skórą bez niedoskonałości.
Dieta na piękną cerę powinna zawierać dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz witamin nierozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina C oraz witaminy z grupy B: B2 i B3. Jak wpłyną na naszą cerę i nie tylko, oraz gdzie je możemy znaleźć - dowiesz się poniżej.
Witamina A zwana retinolem
Należy do najczęściej używanych w kosmetologii. Jej główne zalety to: - wpływa na regenerację skóry
- spowalnia proces starzenia i wiotczenia skóry
- niszczy wolne rodniki
- łagodzi zmiany trądzikowe
- redukuje przebarwienia, plamy starcze, posłoneczne oraz zmniejsza widoczność piegów
- dzięki niej skóra staje się mocniejsza i na dłużej zatrzymuje wodę
- chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA (prowitamina A zwana inaczej beta karotenem)
- reguluje działanie gruczołów łojowych, dzięki czemu rany szybciej się goją.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dzięki czemu szybko dociera do warstwy rogowej naskórka, w mniejszym stopniu do skóry właściwej i tkanki podskórnej. Jej głównym źródłem jest masło, jaja, wątróbka, ser, tran, a źródłem beta-karotenu są marchew, dynia, morele, zielone warzywa.
Beta karoten jest związkiem, dzięki któremu ludzki organizm we współpracy z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi i enzymami wątrobowymi wytwarza witaminę A. Oprócz dbałości o opaleniznę obniża poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym chroniąc przed chorobami serca i miażdżycą. Znajdziemy go w słodkich ziemniakach, papryce czerwonej, pomidorach, brokułach, dyni i morelach.
Witamina D - witamina słońca
To rozpuszczalna w tłuszczach grupa steroidowych i organicznych związków chemicznych.
- reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową
- ma wpływ na działanie układu odpornościowego
- utrzymuje prawidłowe stężenia glukozy we krwi
- odgrywa ważną rolę w ochronie skóry i jej regeneracji
- znacząco poprawia napięcie skóry, a jej niedobór może zmienić biologiczny cykl naskórka, powodując zaleganie na powierzchni skóry jego martwych komórek;
- chroni przed szeregiem chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, choroby serca, nowotwory, cukrzyca.
Bardzo bogatym źródłem witaminy D są tłuste ryby np. makrela, tuńczyk, pstrąg, oraz tran, żółtko jaja, przetwory mleczne i grzyby podstawkowe. Niestety, wraz z pożywieniem jesteśmy w stanie wchłonąć jedynie 20% dziennego zapotrzebowania tej witaminy. Dlatego zaleca się codzienną ekspozycję na słońce - wystarczy 15-20 minut z odsłoniętymi ramionami i nogami. Pomoże to nam wyprodukować od kilku do kilkunastu razy więcej witaminy D, niż wynosi jej dzienne zapotrzebowanie.
Witamina E - eliksir młodości
Witamina E - inaczej tokoferol. Jej główne właściwości to:
- opóźnia proces starzenia poprzez neutralizację wolnych rodników
- wspomaga działanie innych witamin
- wpływa nie tylko na skórę, ale i włosy - stają się gęstsze
- zapobiega powstawaniu przebarwień
- chroni przed promieniowaniem UV
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku
- silny przeciwutleniacz - charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi i ujędrniającymi skórę
- ma działanie przeciwtrądzikowe
- tokoferole poprawiają nawilżenie, poprzez zwiększoną zdolność wiązania wody przez skórę, oraz wzmożone tworzenie się kolagenu.
Źródłem tej witaminy są: oleje roślinne (np. sojowy, kukurydziany, lniany, słonecznikowy), masło, migdały, jajka, mleko czy w marchew. Podczas obróbki termicznej pokarmów witamina ulega rozkładowi, dlatego warto spożywać je jak najmniej przetworzone.
Witamina K jak krzepliwość
Występuje również pod nazwą menadion lub fitomenadion. Jest wytwarzana głównie przez bakterie jelitowe, a jedynie 20% pochodzi z pożywienia. Jest ważna, bo:
- bez niej człowiek mógłby się wykrwawić i umrzeć - stosowana jest m.in. przed zabiegami chirurgicznymi w celu ograniczenia krwawienia pooperacyjnego
- wpływa na wychwytywanie wapnia przez kości, jest wykorzystywana w leczeniu osteoporozy
- odpowiada za wzmocnienie naczyń krwionośnych, co przeciwdziała powstawaniu siniaków
- ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- zmniejsza obfite krwawienie miesiączkowe
- poprawia koloryt skóry, zwłaszcza tej naczynkowej
- zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi
- zapobiega nowotworom i pomaga pacjentom przechodzącym radioterapię
Jej źródłem są: zielone liście warzyw, wątróbka, jaja, awokado, pomidory i produkty mleczne (jogurty, sery), pistacje, brukselka, brokuły, młoda cebula. Następną postać witaminy – witaminę K2 – wytwarzają bakterie w jelitach. Wyprodukowana sztucznie witamina K - nazywana K3 - służy do uzupełniania niedoborów i może występować pod postacią rozpuszczalną w tłuszczach lub w wodzie.
Witamina C - najsilniejszy przeciwutleniacz
Inaczej kwas askorbinowy - została uznana za najsilniejszy przeciwutleniacz pozakomórkowy:
- chroni przed wolnymi rodnikami
- poprawia ukrwienie i ułatwia przenikanie innych substancji odżywczych ze skóry do krwi
- rozjaśnia skórę
- ma silne właściwości przeciwzapalne
- służy jako niezbędny kofaktor enzymów, m.in. hydroksylazy wymaganej w procesie biosyntezy kolagenu (typ I oraz III) - jego produkcja oddziałuje na zmniejszenie widoczności zmarszczek
- pozwala na długo zachować piękną i jędrną skórę.
Witamina C ulega szybkiemu rozkładowi, dlatego często jest sprzedawana w postaci proszku do rozrobienia. Najlepszym jej źródłem jest: papryka, później pomarańcza, papaja, gotowany jarmuż, brukselka, brokuł, czarna porzeczka, kiwi, truskawka, gotowana biała kapusta, mango, mandarynka, grejpfrut, pomidor, cytryna.
Witaminy z grupy B
Ich niedobór powoduje nadmierną suchość cery. Wynika to z faktu, że witamina B2 kontroluje procesy rogowacenia i regeneracji naskórka, zaś witamina B3 odpowiada w głównej mierze za poziom nawilżenia skóry. Ponadto są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego: łagodzą napięcie, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną, wpływają na metabolizm – są więc bardzo ważne dla zdrowia jak i urody. Witaminy B7 (zwana biotyną) i B8 świetnie działają na włosy - stosuje się je w leczeniu łysienia oraz przy stanach zapalnych skóry.
Źródłem witaminy B2 są przetwory zbożowe z pełnego ziarna, mleko i jego produkty, mięso oraz ryby. Natomiast witaminę B3 znajdziemy w produktach mięsnych, przede wszystkim chudych mięsach, rybach, wątrobie oraz jajach i twarogu. Biotynę znajdziemy np. w wątrobie wołowej, soi, żółtkach jaj, drożdżach piwnych, orzechach włoskich.
Pamiętajmy o tym, że spożywanie alkoholu również ma wpływ na naszą cerę. Przede wszystkim odwadnia organizm, co prowadzi do tego, że skóra staje się matowa i bardziej wrażliwa, gorzej reaguje na kosmetyki i wszelkie czynniki zewnętrzne, słabiej wchłania też substancje odżywcze. U osób, które regularnie spożywają większe ilości alkoholu, szybciej pojawiają się zmarszczki. Alkohol zaostrza też trądzik i łuszczycę. Po wypiciu np. lampki wina rozszerzają się naczynia włosowate, przez co skóra czerwieni się. Jeżeli robimy to regularnie - delikatne ścianki naczynek sztywnieją i nie wracają do swoich pierwotnych rozmiarów. Osłabiają się również włosy i paznokcie, ponieważ wypłukujemy z organizmu cynk. Dlatego sięgając po alkohol pamiętajmy, aby odpowiednio po spożyciu nawodnić nasz organizm.